2020.03.31. - Tizenhatodik nap

Kedd - 492 pozitív eset. 
Tegnap megjelent egy cikk, amelyben valamelyik főokos arról nyilatkozik, hogy sikerült ellaposítani a magyar járványgörbét. Igazán szeretnék ebben hinni, de több gondom is van ennél, laikusként. Mondhatni engem nem győzőtt meg, nem nyugtatott meg. 
Először is továbbra is kevés tesztet végzünk el. Egy millió lakosra vetítve kb 1400, ami azt jelenti, hogy kb 1,4 ezrelékét tesztelték az embereknek. Ebből valós képet alkotni nekem mb olyan, mint a vásári jövendőmondótól várni a lottó ötös számokat. 
Továbbá az is a gondom, hogy mivel a fertőzöttek 80%-nál semmiféle vagy csak csekély tünetek mutatkoznak, viszont fertőznek, ezért ezen emberek kizárása, karanténtba terelése nélkül szó sem lehet arról, hogy ne harapódzon el a vírus. 
A  legtöbb külföldi sajtó már arról cikkezik, hogy a teljes populáció 50-80%-a elkaphatja a koronavírust a járvány ideje alatt. Természetesen nem most az elején, hanem a teljes levonulás alatt. 

Az eddigi tesztekből 3.48% lett pozitív, mivel a tesztelés nem a reprezentativ minta alapján történik, ezért nem mondhatjuk, hogy a lakosság 3.48%-a pozitív jelenleg. Ez a mutató elég nagy szórást mutat a világ többi országában, a legnagyobb Olaszországban a szám, ott a tesztek 23.26%-a lesz pozitív, míg Ausztráliában csak 1.81%. Meglepő módon az Ausztráloknál 9000 feletti az 1 millióra eső tesztek száma, míg Olaszországban 7250. Mivel Ausztrália eléggé jól izolált és eddig nem hallani nagy esetszámról, hajlok arra, hogy nekik sikerült a határon megfogni, ha nem hordják szét az országban, akkor jó eséllyel megúszhatják.
A mi 3.48%-kal számolva a teljes lakosságra 337 ezer fertőzőtt jön ki, amiből 270 ezer tünetmentes, 67 ezer pedig beteg. Ha elfogadjuk, hogy a teljes fertőzőttek kb 6%-a szorul orvosi ellátásra, akkor az 20 ezer embert jelent, akiknél influenzaszerű tünetek, nehéz légzés, tüdőgyulládás fordul elő.Ebből, mivel nem végeznek automatikusan minden orvoshoz vagy kórházba kerülővel koronavírus tesztet, ezért azt még csak megbecsülni sem lehet, hogy a jelenleg orvoshoz fordulók vagy kórházban ápoltak közül hányan kerültek be más diagnózis alapján, de igazából koronavírus fertőzés miatt.

Otthoni munka

Mi mát nagyon arra készülünk, hogy a jelenlegi állapot eltart nyárig, június, július lehet a karantén vége, vagy még annál is később..
Amúgy pörög a munka, sok a videochat, a pár percestől az egy órásig. Közben lehet írni az épp aktuális feljegyzéseket, leveleket, stb. Ugyanakkor, ha akarom, akkor el tudok vonulni a többiek elől. Még mindig tetszik. 

Otthoni élet.

A gyerekek, főként a kicsi, nehezen bírják a bezártságot és azt, hogy nincsen velük azonos korú játszópajtásuk. Mi meg sajnos nem tudunk annyit velük lenni, amennyit ők szeretnének. Ez a kicsinél a teljes ébrenlét, csináljuk ezt, menjük ide-oda, játszunk ezzel...A köztes időkben próbálok figyelni rá, de nem könnyű, mert sokszor csak pár lopott perc van, komolyabb játékra sem elég...

Az ebéd megint videókonferencia mellett készült ismét, mondták is a kollégák, hogy főzőtanfolyam lesz, vagy mi?

Környezet

Vihar előtti csend. Mindenki vár, a szkeptikusok persze túlzónak tartják az intézkedéseket, az óvatosak pedig látva az olasz, spanyol példákat további lépéseket akarnak. 
Ha ennek egyszer vége lesz, a világ biztos nem lesz olyan, mint előtte. Nem tudom, milyen lesz, de az valószinűsíthető, hogy milliószámra lesznek olyanok, akiknek külső segítség kell majd ahhoz, hogy feldolgozzák ezekben a hetekben, hónapokban átélteket.