2020.04.05. - Huszonegyedik nap

Vasárnap - 733 igazolt pozitív eset. A  napi tesztek száma 1826. 

Ha valaki ránéz Európa fertőzőttségi térképére, akkor egy eles kettősséget lehet észrevenni. Az Auszriától nyugatra lévő országokban a fertőzőttek száma 10-20 szorosa a keleten levőknek. A keleti országokban a vírus nem is terjedt eddig olyan tempóban, mint a nyugatiakban. Lehet ez véletlen vagy az inteézkedések következménye? Lehet, bár egyre hangosabbak azok a hangok, akik a gyerekkori BCG oltásban látják az okot. Ha megnézzük, mely országokban kötelező ez az oltás, véletlenül pont a kis esetszámú országokat kapjuk meg. Amennyiben valóban ez van a háttérben, ez nagyon jó hír lehet. Magyarországon 1954-ben vezették be a kötelező BCG oltást, ez azt jelenti, hogy az 1953 előtt születetteteket még nem oltották be, ők most 66 évesek. Az eddigi magyar haláleseteknél mindösszesen 3 olyan van, ahol az elhunyt 66 évnél fiatalabb és ebből biztosan egy nem magyar állampolgár.
Természetesen ezzel a csatát még nem nyertük meg, hiszen igen sok 66 éves vagy annál idősebb van idehaza illetve a krónikus betegségekben szenvedők esetében is magasabb a kockázat. 
Mindenesetre, ha ez beigazolódik, akkor az nagy csapás lesz az oltáselleneseknek, mert tisztán látható módon megmutatja, hogy mi történik, ha oltatlan közegben terjed egy új fertőzés.

A nap amúgy csendben telt el, csendes, nyugodt és napsütéses nap volt a mai.

Holnap hétfő, a 4. hét indul itthonról.